Längtar du ut till skärgården och dess kala klippor, härliga ekmarker och öppna ängar? Och havet?
Lördagen 27 juli hölls Boködagen, denna vartannat-år tradition som alltid lockat många besökare. Även i år välkomnades det ut till denna ö utanför Valdemarsvik.
Redan veckan innan hade Bokömålarna från Bokö Konst och Musikförening med hjälp av konstnärsprofessorerna Örjan och MaudE, lagt ner timmar på sina fina tavlor som sedan både lottades ut och såldes på Boködagen.

Programmet började på morgonen med anländande båtar från Fyrudden och Breviksnäs. Många valde också att ta egen båt ut från öar och bryggor runt omkring. Väl på plats på Bokö så fanns försäljning av bl.a. hantverk, trasmattor och såklart lättare fika. Popup-caféet ”Café Gröna Huset” hade dukat upp flera bord och innan man visste ordet av var varenda bulle slut. Det fanns också musikunderhållning som både hälsade gäster välkomna i hamnen men som också underhöll cafégästerna i Bokö By.


För de som är intresserade av hur det var i skärgården förr fanns det många möjligheter att upptäcka. Bokö By med sina karaktäristiska båthus och sjöbodar fanns öppna, det röktes fisk och flera äldre träbåtar gästade hamnen [bild 3]. Länsstyrelsen höll i en naturguidning och berättade genom Martin Larsson om hur åkermarken, skogsbruket och djurhållningen fungerade förr.

- ”Man hade inte råd att låta djuren beta upp alla bra åkermarker, så man skjutsade ut djuren på öarna. Därför var alla öar i princip betade. Det finns berättelser om när man fick ro ut på morgonen för att mjölka korna” (Martin Larsson, Länsstyrelsen)
Martin fick flera frågor, bl.a. om varför Bokö heter Bokö och varför det inte finns bokträd på ön. Och varför den gröna vårtbitaren heter just så. Bokö heter inte Bokö p.g.a. träden utan en kvalificerad gissning var att det skulle vara för att det tidigare hette Bökö och det kunde komma av grisars bökande. Martin berättar vidare att det man normalt hör under sommaren och tidiga hösten inte är syrsor, då den svenska arten heter hussyrsa och förekommer inomhus och på soptippar. Det vi hör är gräshoppor och vårtbitare, och oftast grön vårtbitare. (Namnet kommer från gammal folktro att den kunde ta bort vårtor. [Källa Wikipedia])
Guidningen avslutades med information om Östersjön och hur torskfisket påverkar dagens algblomning genom överfiske av torsk medför att bestånden av skarpsill ökar, och de äter djurplankton som in sin tur skulle ätit växtplankton. Men växtplankton ökar alltså och skapar i sin tur mer algblomning.
En tankeställare om hur Östersjön har det.

Dagens höjdpunkt var för många Bokömålarnas vernissage vid Bengtssons Brygga. Välbesökt och många tavlor såldes redan under förmiddagen. 3st tavlor lottades ut och det blev glada vinnarrop när rätt lottnummer lästes upp.

Boködagen arrangeras av Länsstyrelsen tillsammans med glada Boköbor. På flera ställen ifrågasattes det varför det bara var vartannat år och om inte traditionen skulle göras lite oftare?